De racewereld wordt steevast gedomineerd door mannen maar daar is wat op gevonden: Formule W, een race op topniveau enkel voor de dames onder ons.

De Formule 1 sluimerde jarenlang in Nederland, Giedo van der Garde, Robert Doornbos, Christijan Albers en Jos Verstappen mochten ons land in de koningsklasse vertegenwoordigen maar pas sinds de entree van Max Verstappen beleeft de sport een renaissance. De tribunes van Spa Francorchamps, de Red Bull Ring en Circuit de Catalunya zitten stampvol met in oranje gehulde racefans. Toch zijn er zo goed als geen vrouwen op de grid te vinden. Claire Williams is de teambaas van het geplaagde Formule 1-team Williams en in het verleden zijn er slechts 15 vrouwelijke starts geweest. Vooral de Italiaanse vrouwen wisten een plek onder de startlichten te verwerven. Zo ging Maria Teresa de Filippis drie maal van start en Lella Lombardi mocht twaalf keer starten. Drie andere vrouwelijke coureurs kregen een plek in een Formule 1-team maar hebben nooit een race gereden.

Voldoende animo

Toch zijn er voldoende dames die actief zijn in de racerij en die maar wat graag een gooi naar een GP-overwinning in de F1 willen doen. De W-Series gaat ze daar bij helpen. Het nu kersverse racekampioenschap voor dames maakte in november 2018 55 namen bekend van potentiële coureurs die op de grid mogen verschijnen. Vier daarvan zijn Nederlands. Achttien coureurs krijgen uiteindelijk het groene licht om mee te doen aan het kampioenschap en alle Nederlanders zijn door naar de qualifiers. Om het kampioenschap voor ieder toegankelijk te maken hoeft geen eigen geld meegenomen te worden, dit is in de racerij vaak wel het geval. Zo begonnen de legendarische coureurs Niki Lauda, Michael Schumacher en Fernando Alonso ooit als zogeheten pay driver. Een coureur die flink betaalt om mee te mogen doen. Daarnaast nemen vele coureurs hun eigen sponsors mee om een plek in een Formule 1-bolide te bemachtigen.

De Formule W-coureurs uit Nederland

Meer dan honderd dames uit dertig landen schreven zich in. Een lijst van 55 dames werd door de organisatie opgesteld en binnenkort zijn er dus maximaal 18 over. Vanuit Nederland kunnen we Stephane Kox, Milou Mets, Shirley van der Lof en Beitske Visser in de gaten houden. Respectievelijk waren de dames voorheen actief in de Europees GT4, LMV8 Oval Series, Duits F3 en de Formule Renault 3.5. Dat zijn respectable series om in te rijden maar de Formule 1 is het nog niet. Om daar uiteindelijk makkelijker naar te kunnen doorstromen gaat het viertal de strijd met elkaar aan om de Formule W-titel. Waarom dit zo spannend gaat worden? In tegenstelling tot de Formule 1 rijdt iedere coureur in een gelijke auto waardoor de coureur het verschil moet maken en niet de apparatuur. Daarnaast zal de W-series rijden in het voorprogramma van de DTM waardoor ze prachtige circuits aan zullen doen. Ten slotte heb je niet één Nederlander om voor te duimen maar vier! Het debuut zal plaatsvinden op Hockenheim, een pracht van een circuit bij onze oosterburen. Je kunt er nog gemakkelijk naar toe dus ook. Daarna wordt het zelfs nog makkelijker te bezoeken want op 17 mei racen de dames op Circuit Zolder in België en op 19 juli doet de W-series het TT circuit van Assen aan. Het zal er fel aan toe gaan want ieder is ervaren en er staat een prijzenpot van 1,7 miljoen euro op het spel.

https://www.instagram.com/p/BtvEI4HHn-z/