Dordrecht is aankomend weekend het decor van het Europees Kampioenschap Schaatsen. De Sportboulevard in Dordt is dan even het epicentrum van de mondiale shorttrackscene. Na het NK Shorttrack van afgelopen weekend kunnen we al een beetje gokken welke atleten eventueel een kans maken op het ijs. Maar welke vrouwelijke schaatsers uit het land zouden een gooi kunnen doen naar de Europese titel? Dat lees je hier.

Yara van Kerkhof

De jongere zus van oud-shorttrackster Sanne van Kerkhof werd onlangs na een lange tijd van onzekerheid nog vrijgesproken van dopinggebruik. Het mocht alleen niet baten bij het NK van afgelopen weekend waar het niet lukte om haar titel van 2018 te prolongeren. Naast het feit dat ze zich vorig jaar nog de beste van Nederland mocht noemen won ze ook nog eens meerdere Olympische plakken in Pyeongchang.

Lara van Ruijven

Van Ruijven plaatste zich automatisch voor het EK door zich afgelopen weekend nog verrassend te kronen als Nederlands kampioen bij het shorttrack. Ze liet hiermee favoriet en Olympisch kampioen Suzanne Schulting achter zich. De 26-jarige Van Ruijven hengelde voor de tweede keer in haar carriere deze titel binnen, nadat ze zich in 2015 ook al de beste van de lage landen mocht noemen in haar discipline. Op het heilige ijs van Thialf won de Naaldwijkse de 500 en 1000 meter. Op de 1500 meter en in de zogeheten superfinale (3000 meter) finishte ze als derde, maar dat was voldoende om Nederlands kampioen te worden.

https://twitter.com/LaravanRuijven/status/1082024004666490881

Suzanne Schulting

Schulting werd dus geen Nederlands kampioen. Onlangs werd ze nog verkozen tot Sportvrouw van het Jaar van 2018, onder meer door indruk te maken tijdens de afgelopen Winterspelen waar ze kampioen werd op de 1000 meter en door meerdere malen goud te maken bij de wereldbekerwedstrijden. Door valpartijen tijdens het NK op de 500 en 1000 meter was het gedaan met haar nationale titelaspiraties.

Dat doet natuurlijk niets af aan haar kwaliteiten als shorttrackster. Schulting is natuurlijk nog maar 21 lentes jong, dus veel rek zal er zeker nog inzitten. En dat ze kan schaatsen weten we allemaal. Vandaar ook dat de KNSB haar, niet geheel onlogisch, ‘gewoon’ heeft opgenomen in de Nederlandse selectie voor het aankomende EK.

View this post on Instagram

By @pim.ras.7 ✨

A post shared by Suzanne Schulting (@suzanneschulting) on

Cover: Flickr / Republic of Korea